Saturday, June 16, 2018

ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ;



Αν δεν έχετε δει τις ταινίες «Thank you for smoking» & «The insider» δείτε τις. Θα πάρετε μια πολύ καλή εικόνα των παρασκηνίων του όλου θέματος!

Γιατί οι άνθρωποι στην κοινωνία μας καπνίζουν τσιγάρα;
Η απάντηση είναι απλή. Γιατί κάποιος τους εκπαίδευσε να συσχετίζουν ευχαρίστηση μ' αυτό.

Για σκεφτείτε το. Την πρώτη φορά που καπνίζει κανείς τσιγάρο λέει «γιούπι»; Πολύ αμφίβολο... Μάλλον πνίγεται και βήχει και το μυαλό του λέει «χαζέ, μα τι κάνεις τώρα;» Όμως συνεχίζει να καπνίζει.
Γιατί; Γιατί βλέπει διαφημιστικά και βλέπει τους φίλους του και βλέπει ταινίες ξανά και ξανά και ξανά... Οπότε τι έχει συσχετίσει με τα τσιγάρα;

Μας δίδαξαν. Για σκεφτείτε το. Μια μικρή ομάδα ανθρώπων συγκεντρώθηκαν κάποια μέρα και είπαν:
- Λοιπόν, ξέρετε κάτι; Έχουμε ένα προϊόν. Είναι φθηνό και είναι απόλυτα εθιστικό. Αν το πουλήσουμε και καταφέρουμε αρκετούς ανθρώπους να εθιστούν σ' αυτό θα βγάλουμε δισεκατομμύρια.
Κάποιος τότε απ' την ομάδα είπε:
- Έχουμε ένα πρόβλημα όμως παιδιά. Το προϊόν μας βρωμάει και σκοτώνει τους ανθρώπους.
Και κάποιος άλλος είπε:
- Μην ανησυχείς! Οι άνθρωποι είναι χαζοί. Μπορούμε να τους εκπαιδεύσουμε. Θα τους φέρουμε σε μια κατάσταση που να συνδέουν το κάπνισμα με τα πράγματα που επιθυμούν περισσότερο. Πράγματα που δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τα τσιγάρα...

Και ποια είναι τα πράγματα που μας είπαν ότι θα αποκτήσουμε με τα τσιγάρα; Σκεφτείτε το. Τι μας είπαν ότι κερδίζουμε; «Θα είσαι μάγκας, θα είσαι γόησσα, θα είσαι ωραίος τύπος, θα είσαι in, θα είσαι μοντέρνος, θα έχεις στυλ & image» κλπ. Και βέβαια στα παιδιά: «θα είσαι άντρας ή θα είσαι γυναίκα...» Οπότε αν ο τρόπος για να τα καταφέρει κανείς αυτά, είναι το να καπνίσει ένα τσιγάρο, κανένα πρόβλημα, γιατί η ευχαρίστηση αξίζει τον κόπο. Και στην πραγματικότητα αυτή η ευχαρίστηση είναι πολύ πιο αληθινή απ' ότι ο πόνος του να πνιγείς για λίγα λεπτά απ' το τσιγάρο.
Η ουσία είναι ότι συνδέουμε κάθε είδους άσχετα πράγματα με το κάπνισμα, και το σεξ είναι ένα απ' τα κυριότερα. Όταν καπνίζεις είσαι σέξι!!! Και πραγματικά, δε σας κάνει να νιώθετε ότι κάποιος είναι σέξι όταν μυρίζετε την αναπνοή του αφού έχει καπνίσει; Δε σας φτιάχνει αυτό; Μάλλον το αντίθετο... Ή το άλλο: Αν καπνίσουμε θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε. Αυτό είναι αλήθεια. Αν συνεχίσουμε να καπνίζουμε θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε για πολύ- πολύ καιρό!

Αλήθεια, τι έγινε λοιπόν; Πήγαμε να καπνίσουμε ένα τσιγάρο και το μυαλό μας, μας είπε: «Έ, χαζέ, τι κάνεις εκεί;» κι εμείς του είπαμε: «Πάψε μυαλό! Το σεξ θα αξίζει τον κόπο». Κι έτσι συνεχίσαμε όλο και περισσότερο...

Για παρεμφερείς λόγους οι άνθρωποι κάνουν χρήση ναρκωτικών ή κατάχρηση αλκοόλ.

Βλέπετε λοιπόν, οι συσχετισμοί του μυαλού μας, μας καθοδηγούν, ακόμα κι αν δε στέκουν λογικά. Μπορούν τελικά μερικοί άνθρωποι να ωθήσουν κάποιον να κάνει κάτι καταστροφικό, απλά με το να κάνουν το μυαλό του να το συσχετίσει με την ευχαρίστηση; Φυσικά και μπορούν! Κλασικό παράδειγμα από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: Οι Γιαπωνέζοι δημιούργησαν μια ομάδα ανθρώπων που ονομάζονταν «πιλότοι καμικάζι» και τους έκαναν να πηγαίνουν να σκοτώνονται οικιοθελώς. Πως το κατάφεραν αυτό; Πολύ απλά. Τους έκαναν να συσχετίσουν το θάνατό τους (!), κάτι πραγματικά επώδυνο, με κάποια «τελική ευχαρίστηση»: Το ότι θα τιμήσουν την οικογένεια και την πατρίδα τους και ότι θα πάνε σ' ένα μέρος που είναι πολύ καλύτερο από δω και όπου επικρατεί η αιώνια ευχαρίστηση.
Πραγματικά οι άνθρωποι μπορούμε να εκπαιδευτούμε ώστε να κάνουμε οτιδήποτε, και σίγουρα πολλά αρνητικά πράγματα...

Συνειδητοποιώντας λοιπόν τις ρίζες της καταστροφικής (για μας και τους άλλους) συνήθειας του καπνίσματος, δε μένει παρά να αναλάβουμε ξανά τον έλεγχο, να επιβληθούμε στον εαυτό μας και να τη σταματήσουμε μια για πάντα.

No comments:

Post a Comment